anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Kopiec kreta domowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kopiec kreta zrobiony samodzielnie w domu zniknął w momencie z talerza. Smak zachwycił wszystkich. Polecam .

Kopiec kreta domowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopiec kreta domowy

 

  • Ciasto
  • 1 margaryna
  • 1.5 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki kakao
  • 5 jaj
  • 2 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek wody
  • Masą
  • 500 ml kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 galaretki bananowe lub agrestowe
  • 1 szkl wody
  • 5 bananów
  • 100 g.wiórków czekoladowych

 

Sposób przygotowania:

Kopiec kreta domowy
Margarynę, kakao, wodę, cukier i cukier waniliowy zagotować ciągle mieszając i wystudzić. Białka ubić na sztywno dodać masę czekoladową oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać wyłożyć do tortownicy o średnicy około 28 cm i upiec. Wystudzić i pokroić górę którą należy pokruszyć. Galaretki rozpuścić w wodzie z cukrem waniliowym . Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem dodać tężejacą galaretkę i wiórki czekoladowe delikatnie wymieszać. Na ciasto pokroić banany posmarować kremem tworząc kopiec. Posypać pokruszonymi kawałkami ciasta. Schłodzić.
Kopiec kreta domowy
Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem tortownicy
Kopiec kreta domowy
piec w temperaturze około 170 stopni około 25 minut
Kopiec kreta domowy
ułożyć równo banany na całej powierzchni ciasta
Kopiec kreta domowy
gotowe ciasto schłodzić przed około 3 godziny