Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Kopiec kreta z kremem truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne mocno czekoladowe ciasto z bananami i delikatnym kremem truskawkowym na serku ricotta i słodkiej śmietance.

Kopiec kreta z kremem truskawkowym

Składniki:

Kopiec kreta z kremem truskawkowym

 

  • tortownica 28 cm
  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 łyżek ciemnego kakao
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 szlanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem truskawkowy:
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 500 g serka ricotta
  • 250g. truskawek
  • 200g. czekolady deserowej
  • 3-4 banany
  • sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:

Kopiec kreta z kremem truskawkowym
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek ubić na sztywno, wsypać cukier miksować aż białka staną się szkliste.

Cały czas miksując dodać kakao , żółtka oraz olej rzepakowy.

Wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia , wymieszać łyżką do połączenia się składników.

Masę wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia , piec 35-40 min ( do suchego patyczka)

Odstawić do wystudzenia.

Krem truskawkowy:Śmietankę z cukrem pudrem ubić na sztywno.

Truskawki umyć , osuszyć , usunąć szypułki , każdą przekroić na pół zmiksować z serkiem ricotta.

Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w małą kostkę.

Do ubitej śmietanki dodać ricottę z truskawkami oraz czekoladę , dokładnie wymieszać.

Biszkopt przekroić na pół wzdłuż , wydrążyć Środek dolnego blatu nie naruszając ścianek.

Górny blat pokruszyć drobno.

Banany obrać każdego przekroić na pół wzdłuż , bananami wyłożyć wydrążony biszkopt , skroić je sokiem z cytryny.

Na banany wyłożyć krem truskawkowy tworząc górkę.

Krem obsypać dokładnie pokruszonymi biszkoptem.

Odstawić na 2-3 godz do lodówki.