Kopytka

Kluski « poprzedni | następny »
justynkam - Przepis na:  Kopytka offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 72
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
 Kopytka
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Tradycyjne polskie kopytka z ziemniaków, mąki i jajka. Kopytka mogą być daniem głównym lub dodatkiem do gulaszu


trudność: łatwe
czas:
ilość porcji: 4

Kopytka - SKŁADNIKI:

Kopytka - PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki umyć, obrać pokroić na mniejsze części i ugotować w osolonej wodzie. Lekko ostudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Pozostawić do wystygnięcia. Do wystudzonych ziemniaków dodać jajko, mąkę i sól wszystko szybko wyrobić na jednolita masę. Stolnicę delikatnie posypujemy mąką dzielimy kulkę wyrobionego ciasta na 8 części. Z każdej rolujemy wałek .Następnie kroimy kopytka długości około 4 cm ostrym nożem pod kątem 45 stopni ( po skosie). W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą i wrzucamy kopytka, które należy gotować porcjami ok. 2- 3 minuty od momentu wypłynięcia. Kopytka można podawać z zrumieniona na maśle bułka tarta lub ze skwarkami. Smacznego !!!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kopytka  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kluski
Kluski leniwe z suszoną miętą Kluski z makiem Leniwe kluski serowe
Kopytka z cebulkową okrasą Kluseczki maślane Kopytka paprykowe w sosie serowo koperkowym
Kopytka ze skwarkami Lane kluseczki z pomidorami i oregano Kluseczki z cukinii
Kluski nadziewane Leniwce z białego sera Szagówki poznańskie ze skwarkami

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane