Kopytka

Kluski « poprzedni | następny »
justynkam - Przepis na:  Kopytka offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 72
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
 Kopytka
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Tradycyjne polskie kopytka z ziemniaków, mąki i jajka. Kopytka mogą być daniem głównym lub dodatkiem do gulaszu


trudność: łatwe
czas:
ilość porcji: 4

Kopytka - SKŁADNIKI:

Kopytka - PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki umyć, obrać pokroić na mniejsze części i ugotować w osolonej wodzie. Lekko ostudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Pozostawić do wystygnięcia. Do wystudzonych ziemniaków dodać jajko, mąkę i sól wszystko szybko wyrobić na jednolita masę. Stolnicę delikatnie posypujemy mąką dzielimy kulkę wyrobionego ciasta na 8 części. Z każdej rolujemy wałek .Następnie kroimy kopytka długości około 4 cm ostrym nożem pod kątem 45 stopni ( po skosie). W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą i wrzucamy kopytka, które należy gotować porcjami ok. 2- 3 minuty od momentu wypłynięcia. Kopytka można podawać z zrumieniona na maśle bułka tarta lub ze skwarkami. Smacznego !!!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kopytka  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kluski
Kopytka ze skwarkami Lane kluseczki z pomidorami i oregano Kluseczki z cukinii
Kluski nadziewane Leniwce z białego sera Szagówki poznańskie ze skwarkami
Kluski na śmietanie z śliwkami i migdałami Zielone kopytka Kluski na parze z truskawkami
Szpecle podwójnie serowe z boczkiem i cukinią Śląskie kluski z dziurką Kopytka z okrasą

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

 
 Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane