Kopytka

Kluski « poprzedni | następny »
justynkam - Przepis na:  Kopytka offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 72
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
 Kopytka
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Tradycyjne polskie kopytka z ziemniaków, mąki i jajka. Kopytka mogą być daniem głównym lub dodatkiem do gulaszu


trudność: łatwe
czas:
ilość porcji: 4

Kopytka - SKŁADNIKI:

Kopytka - PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki umyć, obrać pokroić na mniejsze części i ugotować w osolonej wodzie. Lekko ostudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Pozostawić do wystygnięcia. Do wystudzonych ziemniaków dodać jajko, mąkę i sól wszystko szybko wyrobić na jednolita masę. Stolnicę delikatnie posypujemy mąką dzielimy kulkę wyrobionego ciasta na 8 części. Z każdej rolujemy wałek .Następnie kroimy kopytka długości około 4 cm ostrym nożem pod kątem 45 stopni ( po skosie). W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą i wrzucamy kopytka, które należy gotować porcjami ok. 2- 3 minuty od momentu wypłynięcia. Kopytka można podawać z zrumieniona na maśle bułka tarta lub ze skwarkami. Smacznego !!!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kopytka  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kluski
Szpinakowe kluseczki Kładzione kluski dyniowe z masłem szałwiowym Kluski ziemniaczane zwane śląskimi
Pokrzywowe kluski śląskie Kopytka z leśnymi grzybami i orzechami Kluski kładzione z jabłkami
Kluseczki z kaszy jaglanej i twarogu Kluski leniwe z suszoną miętą Kluski z makiem
Leniwe kluski serowe Kopytka z cebulkową okrasą Kluseczki maślane

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane