Kopytka

Kluski « poprzedni | następny »
justynkam

Mistrz Kuchni
Przepisy: 72
zdjęcia: 1 z 5
 Kopytka
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Tradycyjne polskie kopytka z ziemniaków, mąki i jajka. Kopytka mogą być daniem głównym lub dodatkiem do gulaszu


trudność: łatwe
czas:
ilość porcji: 4

Kopytka - SKŁADNIKI:

Kopytka - PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki umyć, obrać pokroić na mniejsze części i ugotować w osolonej wodzie. Lekko ostudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Pozostawić do wystygnięcia. Do wystudzonych ziemniaków dodać jajko, mąkę i sól wszystko szybko wyrobić na jednolita masę. Stolnicę delikatnie posypujemy mąką dzielimy kulkę wyrobionego ciasta na 8 części. Z każdej rolujemy wałek .Następnie kroimy kopytka długości około 4 cm ostrym nożem pod kątem 45 stopni ( po skosie). W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą i wrzucamy kopytka, które należy gotować porcjami ok. 2- 3 minuty od momentu wypłynięcia. Kopytka można podawać z zrumieniona na maśle bułka tarta lub ze skwarkami. Smacznego !!!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kopytka  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kluski
Tradycyjne kluski śląskie Pyzy z gotowanych ziemniaków Kluski śląskie inaczej
Kopytka dyniowe Pyzy mięsem kaczki nadziane Tradycyjne pyzy
Gulasz z brukwią i kładzionymi kluskami Twarogowe kuleczki z kaszą manną Pyzy ziemniaczane z nadzieniem szpinakowo-serowym
Kluseczki  zajączki z serem i jarmużem Kluski śląskie z sosem pieczeniowym i surówką Kluski ziemniaczane

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 
 Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 

Ostatnio komentowane