Kopytka

Kluski « poprzedni | następny »
justynkam

Mistrz Kuchni
Przepisy: 72
zdjęcia: 1 z 5
 Kopytka
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Tradycyjne polskie kopytka z ziemniaków, mąki i jajka. Kopytka mogą być daniem głównym lub dodatkiem do gulaszu


trudność: łatwe
czas:
ilość porcji: 4

Kopytka - SKŁADNIKI:

Kopytka - PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki umyć, obrać pokroić na mniejsze części i ugotować w osolonej wodzie. Lekko ostudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Pozostawić do wystygnięcia. Do wystudzonych ziemniaków dodać jajko, mąkę i sól wszystko szybko wyrobić na jednolita masę. Stolnicę delikatnie posypujemy mąką dzielimy kulkę wyrobionego ciasta na 8 części. Z każdej rolujemy wałek .Następnie kroimy kopytka długości około 4 cm ostrym nożem pod kątem 45 stopni ( po skosie). W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą i wrzucamy kopytka, które należy gotować porcjami ok. 2- 3 minuty od momentu wypłynięcia. Kopytka można podawać z zrumieniona na maśle bułka tarta lub ze skwarkami. Smacznego !!!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kopytka  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kluski
Kluski ziemniaczane z marchewką i szczypiorkiem Amarantusowo-orkiszowe kopytka z sosem truskawkowy Kopytka  twarogowo dyniowe
Pyzy z mięsem i wątróbką Leniwe z serem i mąką kukurydzianą Kluseczki czosnkowe ze szpinakiem
Kopytka tradycyjne kluski ziemniaczane Idealne kluski śląskie Pyszne  kopytka
Kolorowe kluski śląskie Leniwe kluseczki dla niemowląt po 11 m-cu Parzonki wg Zub3r'a

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane