gabyelle21l@tlen.pl

gabyelle21l@tlen.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Kopytka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Proste i szybkie kopytka, wspaniale smakują z sosem

Kopytka

Składniki:

Kopytka

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kopytka
Ziemniaki gotujemy do miękkości, jeszcze ciepłe ziemniaki ugniatamy lub przepuszczamy przez maszynkę i odstawiany do ostygnięcia. Do ostudzonych ziemniaków dodajemy jajko, trochę soli do smaku i mąkę, wyrabiamy na jednolite ciasto. Gdy ciasto mamy gotowe kroimy kawałek ciasta i formujemy wałeczki ok 2 cm szerokości i kroimy po ukosie tworząc kopytka. W garnku gotujemy wodę posoloną i gotujemy kopytka. Ugotowane ostrożnie wyciągać. Podawać np z sosem lub skwarkami.