bogusia19

bogusia19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 222]

Kopytka Bogusi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo ciekawy i smaczny... ten przepis. Polecam

Kopytka Bogusi

Składniki:

Kopytka Bogusi

 

  • l kg ugotowanych ziemniaków, l jajo, 35—40 dag mąki, sól

Sposób przygotowania:

Kopytka Bogusi
Ciepłe ziemniaki przetrzeć przez druciane sito lub przepuścić przez ma¬szynkę. Do ochłodzonej masy ziemniaczanej wbić jedno jajo, dodać mąkę i osolić do smaku. Wymieszać, wyłożyć na oproszoną mąką stolnicę i wy¬robić na jednolite ciasto. Podzielić na 3—4 części, wytoczyć wałeczki grubości palca i kroić ukośnie na małe kluski szerokości 3 cm. Gotować w dużejilości posolonej, wrzącejwody. Ugotowane wybierać łyżką cedzakową i na półmisku polewać gorącym masłem lub słoniną ze skwarkami. W słoninie można usmażyć drobno pokrajaną cebulę. Kopytka bardzo znakomite są po odsmażeniu.

Tagi:

kopytka kluski