SUPERPRZEPIS

Kopytka "kwiatuszki"

  • 1
  • CORAL
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Kopytka "kwiatuszki" Więcej zdjęć (2)

Może już wiecie że kocham ZIELONE ? :) Dziś zrobiłam kopytka na bazie młodego jęczmienia w formie kwiatuszków. Podałam z cebulką z jagodami goji.

Składniki:

Kopytka "kwiatuszki"

kopytka

  • 480 g ugotowanych ziemniaków
  • 1/4 objętości ziemniaków mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 dość płaska łyżeczka sproszkowanego młodego jęczmienia
  • sól ziołowa, czosnek staropolski
  • 5 g natki pietruszki

okrasa

Sposób przygotowania:

Kopytka "kwiatuszki"

kopytka

Kopytka "kwiatuszki"
Ziemniaki podzielić na 4 części i dodać mąkę

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, lekko ugnieść.

Podzielić nożem na cztery części, jedną część przełożyć, a jej miejsce wypełnić mąką pszenną.
Dodać młody jęczmień.

Jajko lekko roztrzepać z szczyptą soli i większą szczyptą czosnku i wylać je na młody jęczmień i mąkę. Zagnieść dość gładkie ciasto.

Na koniec wsypać drobno posiekaną natkę pietruszki i już dokładnie zagnieść.

Jagody goji zalać gorącą wodą nieco ponad poziom, posypać odrobiną cukru, przykryć.

Formowanie i gotowanie

Kopytka "kwiatuszki"
Z ciasta formujemy wałeczki i wycinamy wzorki

Partiami odrywać ciasto, formować wałeczki i wykrawać foremką wzorki. Nie podsypujemy mąką. Odrobinę można podsypać pod uformowany wałek.

Dobrze jest od czasu do czasu foremkę zanurzyć w mące, żeby ciasto lepiej odchodziło.

Ciasto z foremki wypychamy ozdobnym patyczkiem.

gotowanie i okrasa

Kopytka "kwiatuszki"
Gotujemy kopytka i okraszamy cebulką z jagodami goji

Ciasto wrzucać partiami na wrzącą osoloną wodę, zamieszać, po wypłynięciu gotować na małym ogniu kilka minut.

Cebule, obrać, posiekać i przesmażyć na maśle. Pod koniec solimy i dodajemy napęczniałe jagody razem z odrobiną lub całą wodą w której moczyły się.

Na gotowe kopytka nałożyć okrasę.