mariwanna

mariwanna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 65]

Kopytka pietruszkowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Kopytka najlepiej jest gotować z ziemniaków pozostałych po wczorajszym obiedzie. Można je urozmaicić, dodając np. pietruszkę. Te z pietruszką ugotowane i podane ze zrumienioną na maśle bułką tartą smakują wspaniale.

Kopytka pietruszkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopytka pietruszkowe

 

Sposób przygotowania:

Kopytka pietruszkowe
Dzień wcześniej ugotowałam i utłukłam ziemniaki. Następnego dnia ziemniaki jeszcze raz utłukłam, dodałam jajko, wsypałam mąkę pszenną (jedną łyżkę zostawiłam do podsypywania) oraz ziemniaczaną, dodałam pietruszkę, doprawiłam do smaku solą, pieprzem, startą gałką muszkatołową i zagniotłam ciasto.

Ciasto powinno być miękkie, ale nie zbyt mocno klejące (w razie potrzeby podsypać jeszcze trochę mąki). Z ciasta uformowałam wałeczki, lekko spłaszczyłam, pokroiłam skośne kopytka.

W dużym garnku zagotowałam wodę, lekko posoliłam. Do gotującej się wody wrzucałam kopytka, gdy wypłynęły na wierzch gotowałam jeszcze ok. minuty.

Kopytka wyjmowałam łyżką cedzakową, wykładałam na talerz. Na patelni zrumieniłam bułkę, dodałam masło, wymieszałam, żeby masło się rozpuściło.

Kopytka podałam ze zrumienioną na maśle bułką. Smacznego!
Kopytka pietruszkowe
do ciasta lepiej wykorzystac ziemniaki z wczoraj
Kopytka pietruszkowe
z ciasta uformować wałek, lekko spłaszczyć
Kopytka pietruszkowe
ciasto pokroić na skośne kopytka, oddzielając je, żeby się nie skleiły
Kopytka pietruszkowe
kopytka gotować w lekko osolonej wodzie ok minuty