Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Kopytka serowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Proste ale jakie wyśmienite

Kopytka serowe

Składniki:

Kopytka serowe

Sposób przygotowania:

Kopytka serowe

Ziemniaki obrać, ugotować i zmielić w maszynce do mielenia mięsa, lub przepuścić przez praskę. Wymieszać ze startym serem i jajkami, dodać przesianą mąkę pszenną i posiekany koperek. Posolić i popieprzyć. Dobrze wyrobić. Ciasto powinno "odchodzić od ręki". Z ciasta formować wałeczki, lekko spłaszczyć je nożem i kroić ukośne kluski. Wrzucić do osolonej wody i gotować tak długo, aż kluski wypłyną na powierzchnię. Wybrać łyżką cedzakową. Podawać polane stopioną słoninką.