nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Kopytka tradycyjne kluski ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Wszystkim zapewne świetnie znane kluski ziemniaczane urokliwie nazywane kopytkami, powszechny dodatek do obiadu, smakują świetnie zarówno same, jak i z wszelakimi sosami, czy z masełkiem i z bułką tartą.

Kopytka tradycyjne kluski ziemniaczane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopytka tradycyjne kluski ziemniaczane

 

Sposób przygotowania:

Kopytka tradycyjne kluski ziemniaczane
Ziemniaki obrać, zalać wodą i nastawić je na gotowanie z dodatkiem soli. Ugotowane ziemniaki odcedzić, utłuc za pomocą tłuczka i odstawić na chwilę do przestygnięcia. Do ostygniętych ziemniaków dodać jajka, 5 łyżek mąki pszennej i po szczypcie soli i pieprzu. Ziemniaki z dodanymi składnikami dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Brać trochę ziemniaczanej masy, rolować ją w wałeczek i na powierzchni podsypanej mąką ciąć uformowany wałeczek na mniejsze kawałki formując tym samym kopytka. W garnku nastawić na gotowanie lekko osoloną wodę. Uformowane, pocięte kopytka wkładać do gotującej się, wrzącej wody i wyławiać je łyżką cedzakową kiedy wypłyną na powierzchnię, gdy będą unosić się na wodzie.
Kopytka tradycyjne kluski ziemniaczane
Ugotowane,utłuczone ziemniaki z dodatkiem jajek,pszennej mąki oraz ze szczyptą soli i pieprzu.
Kopytka tradycyjne kluski ziemniaczane
Przygotowana ziemniaczana masa na kopytka.
Kopytka tradycyjne kluski ziemniaczane
Kopytka formowane,ciętę ze zrolowanych z masy ziemniaczanej wałeczków.
Kopytka tradycyjne kluski ziemniaczane
Kopytka gotowane we wrzącej i lekko osolonej wodzie.