Nulek

Nulek

Starszy Kucharz
[Przepisów: 12]

Kopytka (vel szagówki) zamiast pierogów

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pierogi z grzybami mają swój urok, ale czasami człowieka nachodzi mała chęć na zmiany... Nawet w Święta. Stąd mój pomysł na zastępstwo - kopytka, a raczej szagówki, zasmażane z kapustą. Pojawiły się na wigilijnym stole i oczarowały rodzinę! :)

Kopytka (vel szagówki) zamiast pierogów

Składniki:

Kopytka (vel szagówki) zamiast pierogów

Kopytka - ciasto

  • Składniki:

 

  • 0,5 kg ziemniaków ugotowanych np. dzień wcześniej do obiadu
  • 2 łyżki (płaskie) kartoflanki
  • 1 szklanka mąki poznańskiej
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Kapusta:

  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 0,5 małej główki kapusty białej
  • 2 łyżki masła
  • 1 mała cebula
  • przyprawy

I dodatkowo

  • 1 łyżka masła do podsmażenia

Sposób przygotowania:

Kopytka (vel szagówki) zamiast pierogów
Zaczynamy od ziemniaków - należy przepuścić je przez maszynkę lub podusić za sprawą specjalnego kuchennego przyrządu znanego każdej szanującej się kurze domowej. ;) Ważne, by były jeszcze ciepłe. Następnie masę ziemniaczaną studzimy, dodajemy do niej mąkę, kartoflankę, jajko, sól i wyrabiamy krótko, aż do połączenia składników.

Z tak wyrobionego ciasta utaczamy cienkie wałeczki, a następnie spłaszczamy nożem lub wałkiem i kroimy na ukos ostrym nożem (można go obtoczyć w mące, bo ciasto się lepi). Po wielkopolsku mówi się na ten ukośny sposób krojenia "bez szage" - stąd lokalna nazwa - szagówki. :)Gotowe kluski wrzucamy w osolony wrzątek i czekamy, aż wypłyną. Gotujemy jeszcze minutę. :)

Czas na dodatki. :)Surową kapustę szatkujemy drobno i gotujemy w niewielkiej ilości (tyle, żeby lustro wody zakryło kapustę w garnku) osolonej wody, aż zmięknie. Kapustę kiszoną gotujemy również, w osobnym naczyniu.

Następnie odcedzamy i mieszamy oba rodzaje kapusty.Masło topimy na patelni. Wrzucamy na nie posiekaną drobno cebulkę, a potem podsmażamy, aż się pięknie zeszkli. Wlewamy tak przygotowaną zasmażkę do garnka z kapustą i podgrzewamy razem, doprawiając do smaku (pieprz, sól i inne ulubione przyprawy).

Na tę samą patelnię (po co brudzić dodatkowe naczynie?), na której usmażyliśmy cebulkę, wrzucamy jeszcze łyżkę masła, aby podsmażyć na nim kopytka z dodatkiem kapusty. :)

Można też, oczywiście, odsmażyć kopytka osobno i podawać je osobno - z kapustą na oddzielnym talerzu. Ale cały urok dania polega na mieszance smaków, więc... po co kombinować? :)Smacznego! :)

Tagi:

kopytka kluski