lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Kopytka w sosie kurkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jednym z najlepszych sposobów na wykorzystanie kurek jest klasyczny sosik idealny do kopytek, makaronów, ziemniaków czy też różnych mięs. Dzisiejsza wersja sosu będzie wzbogacona o białe wino :)

Kopytka w sosie kurkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopytka w sosie kurkowym

Składniki:

  • 400 g kurek
  • 1 cebula
  • cukinia 300 g
  • 3 łyżki masła
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 1 mały pęczek koperku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • białe wino 100 ml

Dodatkowo:

  • ziemniaki 1 kg( po obraniu)
  • koperek posiekany dwie łyżki
  • sól i pieprz do smaku
  • jajko 1 szt
  • mąka koło 3 szklanek wszystkiego

Sposób przygotowania:

Kopytka w sosie kurkowym

Krok 1

Kurki czyścimy i myjemy w zimnej wodzie i patrzymy czy nie ma robaczka, przekładamy na sito i zostawiamy do odsączenia.

Małe kurki zostawiłam, a większe pokroiłam na połowę.

Krok 2

Osobno podsmażyłam kurki z koperkiem koło 5 min, dodałam białe wino i czekałam, aż odparuje. Doprawiłam solą i pieprzem od czasu do czasu mieszałam.

Cebule drobno pokroiłam i zeszkliłam na masełku, dodałam do usmażonych kurek. Na samym końcu dodałam cukinie pokrojona drobniutko i dusiłam.

Krok 3

Kiedy cukinia rozgotuje się dodajemy przecier pomidorowy,mieszamy i dusimy jeszcze jakieś 15 minut. Na końcu wlewamy śmietankę, mieszamy i gotowe.

Krok 4

Kopytka

Gotujemy 1 kg ziemniaków zostawiamy do ostygnięcia i mielimy,dodajemy 2 łyżki pokrojonego drobno koperku, trochę soli i pieprzu.

Wbijamy jajo i wsypujemy mąkę (dałam dwie szklanki i jeszcze podsypywałam podczas robienia wałeczków).

Nastawiamy wodę kiedy zacznie się gotować wkładamy kluseczki. Po wypłynięciu niech jeszcze chwile się gotują i wyjmujemy.Podajemy z sosem kurkowym.

Kopytka w sosie kurkowym
Gotujemy 1 kg ziemniaków zostawiamy do ostygnięcia i mielimy,dodajemy 2 łyżki pokrojonego drobno koperku,trochę soli i pieprzu.
Kopytka w sosie kurkowym
Wbijamy jajo i wsypujemy mąkę( dałam dwie szklanki i jeszcze podsypywałam podczas robienia wałeczków).
Kopytka w sosie kurkowym
Kurki czyścimy i myjemy w zimnej wodzie i patrzymy czy nie ma robaczka,przekładamy na sito i zostawiamy do odsączenia.
Kopytka w sosie kurkowym
Osobno podsmażyłam kurki z koperkiem koło 5 min, dodałam białe wino i czekałam, aż odparuje.