iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Kopytka w sosie pieczarkowo-śmietanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Kopytka w sosie pieczarkowo-śmietanowym

Kopytka w sosie pieczarkowo-śmietanowym

Składniki:

Kopytka w sosie pieczarkowo-śmietanowym

 

 

Sposób przygotowania:

Kopytka w sosie pieczarkowo-śmietanowym
Gotujemy je w osolonej wodzie aż do wypłynięcia. Pieczarki kroimy w plasterki , cebule kroimy w piórka. Smażymy grzyby i cebulę na maśle z dodatkiem oliwy. Solimy i doprawiamy pieprzem. Podlewamy ok 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub wodą . Gotujemy ok 5 min. zaciągamy śmietaną. Gotujemy aż zgęstnieje.Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przeciskamy przez praskę i wkładamy do miski. Wsypujemy mąkę w ilości 1/4 części ziemniaków. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i bijamy jajka. Dodajemy sól do smaku i wyrabiamy ciasto. Podsypujemy mąką i formujemy wałeczki , kroimy kopytka. Kopytka podajemy polane pieczarkami z sosem.