paolineczka

paolineczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Kopytka z bobem, boczkiem i cebulą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Proponuję szybką i smaczną wersję z bobem , boczkiem i cebulą. Zachwycą każdego swym wyjątkowym smakiem !!

Kopytka z bobem, boczkiem i cebulą

Składniki:

Kopytka z bobem, boczkiem i cebulą

Kopytka

Dodatek

Sposób przygotowania:

Kopytka z bobem, boczkiem i cebulą
1. Ziemniaki obieramy, myjemy, wrzucamy do garnka zalewamy wodą delikatnie solimy i gotujemy do miękkości

2. Ziemniaki odcedzamy, od razu przeciskamy przez praskę. Zostawiamy na ostygnięcia.

3. Do przestudzonych ziemniaków dodajemy jajko i mąki. Mieszamy. Odrywamy kawałki ciasta, rolujemy na blacie wysypanym mąką i wycinamy kopytka.

4.Kopytka gotujemy w osolonej wodzie ok 5 minut od momentu wypłynięcia.

5.Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ok 10 minut od momentu gotowania się wody. Odcedzamy i przelewamy zimna wodą.

6. Boczek kroimy w średniej wielkości kostkę, a cebulę w pół plasterki.

7. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy ok 7 min - po tym czasie wrzucamy boczek. Smażymy na małym ogniu ok 13 minut.

8. Do boczku dodajemy wyłuskany bober i mieszamy.9. Na talerz nakładamy kopytka i bober z boczkiem i cebulą