MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Kopytka z cebulkową okrasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Na kopytka przepisów jest mnóstwo. Większość z nich nakazuje dodać mąkę pszenną - moja Mama wyłącznie ziemniaczaną. Takie kopytka znam z dzieciństwa i takie robię najczęściej.

Kopytka z cebulkową okrasą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopytka z cebulkową okrasą

 

 

Sposób przygotowania:

Kopytka z cebulkową okrasą
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Rozcieramy tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Studzimy. 1/4 ziemniaków zrzucamy na pozostałe, a w ich miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wbijamy jajka, przyprawiamy pieprzem i całość zagniatamy na jednolitą masę. Masę dzielimy na porcje i na podsypanej dość grubo mąką stolnicy robimy wałeczki, które kroimy na mniejsze kawałki (małe romby). W dużym garnku zagotowujemy wodę, solimy i wrzucamy porcjami kopytka. Ostrożnie mieszamy, żeby nie przykleiły się do dna i gotujemy aż wypłyną na wierzch. Od momentu wypłynięcia gotujemy jeszcze około 1-2 minuty. Cebulkę obieramy, siekamy, złocimy na rozgrzanym maśle. Polewamy kopytka okrasą.  
Kopytka z cebulkową okrasą
Do ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną i jajka
Kopytka z cebulkową okrasą
Wyrabiamy ręcznie jednolitą i zwartą masę
Kopytka z cebulkową okrasą
Z masy formujemy wałeczki i tniemy na małe romby
Kopytka z cebulkową okrasą
Gotujemy w lekko osolonej wodzie do wypłynięcia plus jeszcze chwilę