Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Kopytka z czosnkiem niedźwiedzim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Jeśli tak jak ja lubicie czosnek niedźwiedzi to proponuję przygotować kopytka z jego udziałem, są pyszne i bardzo aromatyczne.

Kopytka z czosnkiem niedźwiedzim

Składniki:

Kopytka z czosnkiem niedźwiedzim

 

Sposób przygotowania:

Kopytka z czosnkiem niedźwiedzim

Etap 1:

Kopytka z czosnkiem niedźwiedzim
Na stolnicy wyrobić ciasto, podzielić i pociąć na mniejsze kawałki.

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Kiedy lekko przestygną dokładnie ubić lub przepuścić przez praskę. Wyłożyć na stolnicę, dodać jajko, sól do smaku, mąkę i czosnek niedźwiedzi. Ilość dodanej mąki może się trochę różnić w zależności od odmiany ziemniaków. Na podsypanym blacie wyrobić ciasto. Podzielić na kilka części i z każdej formować wałek, lekko spłaszczając i ciąć pod skosem na małe kawałki.

Etap 2:

Kopytka z czosnkiem niedźwiedzim
Wrzucać na lekko osolony wrzątek, gotować aż wypłyną.

Gotowe wrzucać na lekko osolony wrzątek, gotować aż wypłyną. Odcedzić, polać, masłem.


Tagi:

kopytka kluski