misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 550]

Kopytka z dynią

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ten przepis to czysta improwizacja. Zostało mi trochę dyni. Szkoda było wyrzucić więc dodałam ją do ziemniaków na kopytka. Zyskały one śliczny złoty kolor, który przyciąga wzrok. Moja rodzinka je pokochała. Znikały szybciej niż się gotowały.

Kopytka z dynią Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Kopytka z dynią

 

Sposób przygotowania:

Kopytka z dynią
Dynię obieramy z skóry i pozbawiamy pestek. Ziemniaki obieramy i dokładnie myjemy. Warzywa gotujemy do miękkości. Następnie jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę do wysokiej miski. Dodajemy do nich obie mąki, jajka oraz szczyptę soli.

Zarabiamy jednolite ciasto. Odrywamy po kawałki ciasta i na lekko podsypanej stolnicy formujemy z niego wałek. Następnie za pomocą noża tniemy go na mniejsze kawałki. Tak powstałe kopytka układamy na podsypanej mąką desce.

Gotujemy w osolonym wrzątku przez 3-5 minut od wypłynięcia na wierzch. Podajemy na słodko lub wytrawnie.
Kopytka z dynią
Warzywa obieramy i dokładnie myjemy dynię dodatkowo pozbawiamy pestek
Kopytka z dynią
Dynię oraz ziemniaki gotujemy do miękkości
Kopytka z dynią
Miękkie warzywa jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę
Kopytka z dynią
Do warzyw dodajemy obie mąki jajka oraz szczyptę soli
Kopytka z dynią
Zarabiamy jednolite ciasto
Kopytka z dynią
Odrywamy kawałki ciasta formujemy wałek i tniemy go na mniejsze kawałki
Kopytka z dynią
Kopytka układamy na podsypanej mąką desce
Kopytka z dynią
Gotujemy w osolonym wrzątku