BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 225]

Kopytka z masełkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kopytka to tradycyjne , polskie danie na obiad.Zawsze smakują !

Kopytka z masełkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopytka z masełkiem

 

Sposób przygotowania:

Kopytka z masełkiem
Ugotowane kartofle z poprzedniego dnia mielimy w maszynce do mięsa .Wbijamy całe jajka , dodajemy mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną .Najlepsza jest mąka poznańska . Zagniatamy ciasto . Ciasto dzielimy na parę większych kawałków , stolnicę podsypujemy mąką , z ciasta rolujemy wałki . Spłaszczamy nieco ręką i kroimy na skos duże lub małe kluski . Ja lubię grubsze . Gotujemy wodę w dużym garnku , solimy i wrzucamy delikatnie kopytka , mieszamy łyżką . Gdy wypłyną , gotujemy chwilkę i odcedzamy w durszlaku . Przelewamy zimną wodą , aby się zahartowały . Masło topimy , dodajemy bułkę tartą , wsypujemy do masła , mieszamy , troszeczkę rumienimy . Polewamy kopytka .
Kopytka z masełkiem
Ciasto na kopytka zagniatamy na stolnicy .
Kopytka z masełkiem
Robimy wałeczki i kroimy kluski na skos .
Kopytka z masełkiem
Kopytka mogą być cienkie lub nieco grubsze .
Kopytka z masełkiem
W rondelku topimy masło i dodajemy bułki tartej .