joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Kopytka z pesto z dyni i słonecznika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo pożywny i nadzwyczaj smaczny obiad. Dynia w połączeniu z prażonymi ziarnami słonecznika daje niepowtarzalny smak. Polecam!

Kopytka z pesto z dyni i słonecznika Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopytka z pesto z dyni i słonecznika

 

 

  • Pesto z dyni i słonecznika:
  • 1/4 miąższu z dużej dyni
  • 80g sera grana padano
  • 100g ziaren słonecznika
  • sól, pieprz
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • natka pietruszki do posypania

 

Sposób przygotowania:

Kopytka z pesto z dyni i słonecznika
Pesto: Dynię pokroić w kostkę, przełożyć do garnka i podlać odrobiną wody. Dusić często mieszając, do miękkości. Ostudzić. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Słonecznik uprażyć na suchej patelni, 2 łyżki odłożyć. Ugotowaną dynię, ser, oliwę i słonecznik przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku. Kopytka: Ziemniaki przepuścić przez praskę, uklepać i wyłożyć na górę 1/4 część. W to miejsce wsypać mąkę. Wbić jajko i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto podzielić na mniejsze części, wałkować wałeczki i kroić kopytka. Gotować w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić i podsmażyć aby zyskały rumiany kolor. Podawać z pesto dyniowym, posypanym słonecznikiem i natką. Gdyby pesto po zmiksowaniu okazało się za gęste można dodać odrobinę więcej oliwy.
Kopytka z pesto z dyni i słonecznika
Dynię dusić z niewielką ilościa wody do miękkości
Kopytka z pesto z dyni i słonecznika
składniki na pesto zmiksować blenderem na gładką masę
Kopytka z pesto z dyni i słonecznika
Ziemniaki, mąkę i jajko zagnieść, formować kopytka
Kopytka z pesto z dyni i słonecznika
Kopytka podsmażyć na niewielkiej ilości masła lub oleju