Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Kopytka z pieczarkowo-kremowym sosem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne kopytka z sosem na obiad

Kopytka z pieczarkowo-kremowym sosem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kopytka z pieczarkowo-kremowym sosem

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kopytka z pieczarkowo-kremowym sosem
CIASTO Ugotowane i ostudzone ziemniaki, zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Zagotować wodę, dodać sól i szybko zagnieść ciasto na kopytka, dodając mąkę, mąkę ziemniaczaną i jajko. Wyrobić dobrze ciasto, formować wałeczki i kroić je po skosie. Wrzucać od razu do gotowanej wody, gdy kopytka wypłyną na wierzch, gotować jeszcze 4 minuty, wybierać cedzakiem na talerze. SOS PIECZARKOWY Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Pieczarki umyć, opłukać pokroić w plastry, udusić na tłuszczu, dodać cebulkę, listek laurowy, vegetę oraz sól i pieprz. Pieczarki podlewamy 0,5 szkl gotowanej wody. Gotujemy, na końcu 1 łyżkę mąki rozrabiamy z niewielką ilością zimnej wody i wlewamy do pieczarek by zagęścić sos, zagotowujemy na końcu dodajemy natkę pietruszki i 2 łyżki śmietany. Kopytka polewamy sosem pieczarkowym.
Kopytka z pieczarkowo-kremowym sosem
Ziemniaki ugotowane, przepuszczone przez maszynkę, dodane mąki i jajko
Kopytka z pieczarkowo-kremowym sosem
Z pieczarek, śmietany, przypraw i cebulki, został przygotowany sos