Kopytka z smażoną śmietaną

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

smaczne bardzo sytne kopytka ze śmietaną

Kopytka z smażoną śmietaną Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kopytka z smażoną śmietaną

 

 

Sposób przygotowania:

Kopytka z smażoną śmietaną
Kopytka:

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę i wykładamy na stolnicę. Dosypujemy obie mąki, jajko, sól, i całość bardzo dokładnie mieszamy wygniatając ciasto. Dzielimy ciasto na 3 mniejsze porcje ,tworząc kule. Każdą z nich wałkujemy i formujemy  w  podłużny pasek. Pasek obsypujemy mąką aby ciasto się nie kleiło i kroimy ukośnie tworząc wałeczki. Gotowe kopytka wrzucamy na gotującą się wodą z odrobiną soli oraz oleju. Gdy wypłyną na wierzch, znak że są ugotowane.



Śmietana do kopytek:

 Na patelnię wylewamy 4 szklanki śmietany wiejskiej. Dodajemy 1 łyżkę smalcu i podgrzewamy. Gdy śmietana zacznie się gotować i zmieniać kolor na ciemniejszy, cały czas szybko mieszamy aby nie przywarła. Gdzieś po 5 minutach  mieszania śmietana stanie się złocista i będzie jej bardzo mało.Wtedy odstawiamy z palnika i jeszcze chwilkę smażymy.



Ugotowane kopytka podajemy z gorącą śmietaną
Kopytka z smażoną śmietaną
z podanych składników zagniatamy ciasto i tworzymy kopytka
Kopytka z smażoną śmietaną
na gotującą osoloną się wodę wrzucamy kopytka i czekamy aż wypłyną
Kopytka z smażoną śmietaną
na patelnię wylewamy śmietanę i smażymy