Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Kopytka z sosem pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne niedrogie danie bezmięsne, w sam raz na piątek :)

Kopytka z sosem pieczarkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopytka z sosem pieczarkowym

 

 

Sposób przygotowania:

Kopytka z sosem pieczarkowym
Ugotowane ziemniaki (najlepiej z poprzedniego dnia) przecisnąć przez praskę. Dodać sól, jajko oraz mąkę, szybko zagnieść ciasto. Odkrawać po kawałku, dłońmi uformować wałeczek, spłaszczyć lekko i pokroić ukośnie. W garnku zagotować wodę, osolić. Na wrzątek rzucać partiami kopytka, gotować 2 minuty od wypłynięcia. Odcedzić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, pieczarki obrać, pokroić w plasterki, na łyżce oleju zeszklić cebulę, dodać pieczarki, smażyć aż płyn odparuje, wymieszać niecałą szklankę wody z mąką i śmietaną, wlać do pieczarek, posolić, dodać pieprzu i dusić, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Gorące kopytka wykładać na talerz, polewać sosem pieczarkowym. Podawać z surówką.
Kopytka z sosem pieczarkowym
Ugotowane ziemniaki (najlepiej z poprzedniego dnia) przecisnąć przez praskę
Kopytka z sosem pieczarkowym
Dodać sól jajko oraz mąkę szybko zagnieść ciasto Odkrawać po kawałku dłońmi uformować wałeczek spłaszczyć lekko i pokroić ukośnie
Kopytka z sosem pieczarkowym
W garnku zagotować wodę osolić Na wrzątek rzucać partiami kopytka gotować 2 minuty od wypłynięcia Odcedzić
Kopytka z sosem pieczarkowym
Cebulę obrać i pokroić w kostkę pieczarki obrać pokroić w plasterki na łyżce oleju zeszklić cebulę dodać pieczarki smażyć aż płyn odparuje wymieszać niecałą szklankę wody z mąką i śmietaną wlać do pieczarek posolić dodać pieprzu i dusić często mieszając aż sos zgęstnieje