Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Kopytka z sosem pieczarkowym 5

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kopytka z sosem śmietanowo-pieczarkowym.

Kopytka z sosem pieczarkowym 5 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopytka z sosem pieczarkowym 5

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kopytka z sosem pieczarkowym 5
Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w talarki. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w kostkę, podsmażyć na oleju przez kilka minut, aż się zeszklą. Dodać pieczarki, podsmażać chwilę , następnie doprawić solą, wymieszać. Dusić ok. 15 min. mieszając, co jakiś czas, aż pieczarki będą miękkie. Gdy pieczarki zmniejszą swoją objętość, dodać śmietanę, wymieszać, gotować kilka minut. Całość przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekany szczypiorek. Ziemniaki obrać i ugotować. Odstawić do ostygnięcia, a następnie przecisnąć przez praskę. Do przeciśniętych ziemniaków dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko i sól. Zagnieśćelastyczne ciasto. Z ciasta formować długie paski o śr. ok. 2 cm, lekko spłaszczyć i wycinać ukośnie kopytka. Kopytka gotować kilka minut w dużej ilości osolonej wody. Podawać z sosem.
Kopytka z sosem pieczarkowym 5
Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na patelni.
Kopytka z sosem pieczarkowym 5
Pieczarki posiekać w plasterki i dodac do cebuli.
Kopytka z sosem pieczarkowym 5
Do sosu dolać śmietankę i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Kopytka z sosem pieczarkowym 5
Z masy ziemniaczanej formować paski i wykrawać kopytka.