Lady Marmolada

Lady Marmolada

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1098]

Kopytka z sosem pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Kopytka z sosem pomidorowym

Kopytka z sosem pomidorowym

Składniki:

Kopytka z sosem pomidorowym

 

  • 60 dag ziemniaków, ugotowanych
  • 20 dag mąki
  • 1 cebula, posiekanej
  • 2 pomidory, bez skórki, pokrojone
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 0,5 l soku pomidorowego
  • ½ kostki rosołowej
  • oliwa
  • bazylia, świeżo posiekana
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kopytka z sosem pomidorowym
Aby przygotować pyszne kopytka z sosem pomidorowym należy ziemniaki zmielić w maszynce, ostudzić, wymieszać z mąką i szczyptą soli, formować wałki, wykrawać kopytka, gotować w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia. Aby przygotować sos należy cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, dodać koncentrat i sok pomidorowy wymieszany z kostką rosołową, zagotować. Dodać pomidory, przyprawić solą, pieprzem, bazylią i gotować jeszcze 5 minut.