p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Kopytka z sosem wg Joli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kopytka z dodatkiem mąki kukurydzianej

Kopytka z sosem wg Joli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopytka z sosem wg Joli

 

 

Sposób przygotowania:

Kopytka z sosem wg Joli
Kartofle obrać, umyć i ugotować z 2 łyżeczkami soli. Ostudzić i rozgnieść lub zmielić na puch. Dodać do kartofli 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki kukurydzianej i wbić 1 jajko. Stolnicę posypać mąką. Zagnieść i wyrobić masę formując podłużny wałek. Kroimy go na 4 kawałki z których formujemy podłużne mniejsze wałki. Pokroić je nożem na skos. Każdy kawałek spłaszczać za pomocą widelca. Wrzucać je do gotującej się, osolonej wody. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotować jeszcze przez około 3-4 minuty. Do polania kopytek wykorzystałam gotowy sos pieczeniowy z cebulką, który ugotowałam wg przepisu na opakowaniu. Ugotowane kopytka wyłożyć na talerze i polewamy sosem, możemy ozdobić jakąś "zieleniną".
Kopytka z sosem wg Joli
Dodajemy do kartofli 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki kukurydzianej i wbijamy 1 jajko
Kopytka z sosem wg Joli
Zagniatamy i wyrabiamy masę. Kroimy na 4 kawałki z których formujemy podłużne wałki
Kopytka z sosem wg Joli
Każdy kawałek ciasta spłaszczamy za pomocą widelca.
Kopytka z sosem wg Joli
Gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze przez około 3-4 minuty