alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 534]

Kora orzechowa toffi

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszne ciasto z delicjami toffi i mnóstwem bakalii

Kora orzechowa toffi

Składniki:

Kora orzechowa toffi

 

  • Ciasto:
  • 8 białek
  • 3żółtka
  • łyżka mąki pszennej
  • kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g rodzynek
  • 100 g orzechów włoskich drobno pokrojonych
  • 100 g kokosu
  • 3/4 szkl. cukru

 

 

  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżeczki wódki lub 2 spirytusu
  • 2 paczki delicji o smaku toffi
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 3 i 1/2 szkl. wody

Sposób przygotowania:

Kora orzechowa toffi
Bakalie oprószyć mąką z proszkiem. Białka ubić na sztywno, później dodawać powoli cukier i po jednym żółtku cały czas ubijając. Na końcu delikatnie wmieszać bakalie. Ciasto podzielić na 2 części i piec po 30 min każdą w temp.170 st. Żółtka roztrzepać,dodać mąkę, budynie rozpuścić w wodzie, dodać do żółtek. Sok z brzoskwiń (potrzebne są 2 pełne szklanki inaczej budyń będzie zbyt gęsty, jeżeli soku jest za mało dolewamy odpowiednią ilość wody) zagotować, dodać masę z żółtkami i ugotować budyń energicznie mieszając. Pozostawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę, dodając po łyżce budyniu. Kawę zalać wrzątkiem (ok. pół szkl.), ostudzić, dodać wódkę i wymieszać. Przełożenie: ciasto 1/3 masy delicje (spody delicji należy polewać kawą) 1/3 masy ciasto 1/3 masy brzoskwinie (pokrojone w kostkę lub plastry) galaretka (rozpuszczona w 3 i 1/2 szkl. wody) Ciasto włożyć do lodówki na min. 12 godz.

Tagi:

kawa ciasto