klaudi76

klaudi76

Starszy Kucharz
[Przepisów: 39]

KORABIJKI Kruche ciasteczka z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

smaczne, kruche, pachnące, polecam

KORABIJKI Kruche ciasteczka z orzechami

Składniki:

KORABIJKI Kruche ciasteczka z orzechami

 

  • 1szklanka roztopionego smalcu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka alkoholu (może być wytrawny wermut lub koniak)
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki cukru-pudru
  • 2 duże łyżki jogurtu naturalnego
  • 300 g włoskich orzechów
  • mąka pszenna (dodać tyle, żeby ciasto było miękkie jak plastelina)

 

 

Sposób przygotowania:

KORABIJKI Kruche ciasteczka z orzechami
Wszystkie wyżej wymienione składniki wymieszać ze sobą, następnie uformować z ciasta małe kuleczki wielkości przepiórczego jaja (ale okrągłe), ułożyć na foremce i wstawić do pieca. Piec w temperaturze 165 st.C przez 70 minut, ciastka muszą się zaróżowić. Po ostygnięciu posypać obficie cukrem pudrem i podawać na stół :) Smacznego.