Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Koreańska zupa kimchi

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Zupa dla fanów kimchi ( czyli kiszonej kapusty pekińskiej ) i dań na ostro. Aromatyczna, pożywna, i bardzo ostra - polecam na zimowe wieczory :)

Koreańska zupa kimchi

Składniki:

Koreańska zupa kimchi

 

  • 2,5 litra dowolnego bulionu ( u mnie bulion przygotowany na golonce wieprzowej)
  • 400 gram kimchi ( 2 salaterki deserowe )
  • 5 grzybów shitake (mogą być suszone )
  • Marchewka
  • ½ pora (tylko biała część )
  • Szczypior
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 200 gram surowego wędzonego boczku
  • Kawałek papryczki chilli

 

Sposób przygotowania:

Koreańska zupa kimchi
W garnku podgrzewamy wywar, dodajemy do niego pokrojoną w plasterki marchewkę i pora i posiekany ząbek czosnku – gotujemy do czasu kiedy marchewka lekko zmięknie ( ma być al dente ). Do wywaru dodajemy kapustę kimchi, pokrojone w plasterki grzyby shitake, gotujemy 15 minut na wolnym ogniu. W międzyczasie boczek kroimy w plasterki i smażymy na patelni aż nabierze ładnego złotego koloru. Zupę doprawiamy do smaku sosem rybnym, solą i pieprzem. Zupę serwujemy z plasterkami podsmażonego boczku posypaną posiekanym szczypiorkiem i papryczką chilli.

Tagi:

sosy grzyby