mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Koreańskie placki ze szpinaku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, niecodzienne danie

Koreańskie placki ze szpinaku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Koreańskie placki ze szpinaku

 

  • 1 pęczek świeżego szpinaku
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki zwykłej
  • 2 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 150 g startego żółtego sera
  • sos czosnkowy do podania

Sposób przygotowania:

Koreańskie placki ze szpinaku
Szpinak dokładnie myje i gotuje w osolonej wodzie około 2-3 minuty.
Zaraz po ugotowaniu spryskuje szpinak strumieniem zimnej wody
i dokładnie odcedzam.
Odciśnięty z wody szpinak dość drobno kroję i mieszam z jajkami, mąką,
wodą i cukrem.
Na patelni rozgrzewam olej. Nakładam masę formując niewielkie placuszki. Na wierzchu układam równomiernie starty żółty ser.
Przykrywam pokrywką i smażę około 3 minut na złoty kolor.
Przewracam na drugą stronę i smażę już bez przykrycia - ponownie około 3 minut, aż ser się roztopi i ładnie przysmaży.
Podaje z ostrym sosem, np. czosnkowym.
Koreańskie placki ze szpinaku
Szpinak gotuję w osolonej wodzie około 2-3 minuty, po ugotowaniu sryskuję zimną wodą
Koreańskie placki ze szpinaku
Pokrojony szpinak mieszam w misce z jajkami, mąką, wodą i cukrem.
Koreańskie placki ze szpinaku
Na rozgrzanej patelni smażę niewielkie placuszki, posypuję startym serem