gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 796]

Koreczki śledziowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Na sylwestra u mnie muszą być koreczki śledziowe. Dlatego polecam takie ze śliwką marynowaną bo są pyszne.

Koreczki śledziowe

Składniki:

Koreczki śledziowe

 

  • 4- 5 sztuk filety śledziowe
  • 2 marchewki lekko ugotowane
  • śliwki węgierki 1 słoik z marynatą octową 500 ml
  • 3-4 szt korniszony
  • wykałaczki

 

  • .

Sposób przygotowania:

Koreczki śledziowe
Filety śledziowe płuczemy w zimnej wodzie kilka razy. Wlewamy zimną wodę i odstawiamy najlepiej na całą noc.

Następnego dnia rano wylewamy wodę ze śledzi a do śledzi wlewamy marynatę ze śliwek i zostawiamy na 5-6 godzin.

Filety śledziowe można kilka razy przełożyć w marynacie tak żeby śledzie przeszły marynatą że śliwek.

Śledzie odsączamy z octu kroimy w kawałki.

Marchewkę ugotowaną kroimy w talarki. Korniszony też kroimy w krążki. Śliwki zależnie od wielkości zostawiamy całe połówki albo jak są dużo to przekroić.

Na wykałaczkę nadziewamy kawałek śledzia, śliwkę, korniszon i marchewkę.

Najlepiej gotowe koreczki wbijać w jabłko. POLECAM!!!!