gosia56

gosia56

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

koreczki sledziowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

bardzo pyszna zakąska nawet lubiana przez tych którzy nie przepadają za śledziem

koreczki sledziowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

koreczki sledziowe

  • 3 łaty sledziowe solone
  • 3 marchewki
  • 3 ogórki korniszony
  • 1 słoiczek cebulek marynowanych
  • 1 papryka czerwona konserwowa
  • wykałaczki

Sposób przygotowania:

koreczki sledziowe

Płaty śledziowe myjemy, moczymy w wodzie najlepiej 3 godziny.
Marchewkę krótko gotujemy,tniemy na plasterki,albo wycinamy kształt foremką.Ogórki kroimy w plasterki ,paprykę kroimy w wiekszą kostkę.Wymoczone sledzie kroimy na kawałki.
Cebulki odsączamy.Na wykałaczkę dajemy cebulkę,kawałek śledzia,marchewkę,ogórek,paprykę,i cebulkę .wkładamy do słoika.
Gotujemy zalewę,wodę ,ocet,sól,cukier,ziele angielskie,liść laurowy,zagotowujemy pod przykryciem,odstawiamy do wystygnięcia.Zimna zalewą zalewamy koreczki.
najlepiej je przygotować 2 dni wcześniej.

Redakcja poleca: