redakcja

redakcja

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 202]

Koreczki śledziowe ze śliwką kalifornijską

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Koreczki śledziowe ze śliwką kalifornijską, pomarańczą i skórką pomarańczową w oleju lnianym to szybka i łatwa w przygotowaniu przekąska. Zaskocz swoich gości i przygotuj takie koreczki na święta

Koreczki śledziowe ze śliwką kalifornijską

Składniki:

Koreczki śledziowe ze śliwką kalifornijską

 

 

 

Sposób przygotowania:

Koreczki śledziowe ze śliwką kalifornijską
Matiasy odmaczać przynajmniej przez 2 godziny, kilkakrotnie zmieniając wodę, lub odmaczać w mleku, każda z form jest dopuszczalna. Odmoczone matiasy przekroić w połowie wysokości, aby koreczki były zgrabne i nie za wysokie. Jeśli filety są bardzo grube dla łatwiejszego ich zawijania można je trochę ściąć na wysokości.

Pomarańcze najpierw dokładnie umyć, a później sparzyć wrzątkiem. Zesterem ściąć skórkę z dwóch pomarańczy. Później obydwie pomarańcze filetować, tj. ściąć biały miąższ, pozbyć się wszystkich białych części, pozostawiając tylko soczyste filety z owocu. Śliwki kalifornijskie przekroić na pół.

Na filet matiasa nałożyć połowę śliwki kalifornijskiej, filet z pomarańczy oraz kilka nitek skórki z pomarańczy, całość zwinąć w koreczek, przekłuć wykałaczką.

Tak przygotowane koreczki umieścić w głębokim naczyniu,

zalać olejem lnianym do momentu pokrycia wszystkich koreczków. Koreczki najlepiej odstawić do lodówki na min. kilka godzin. Smacznego!