Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 177]

Koreczki z ogórków i papryki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Koreczki mogą stanowić samodzielną przekąskę w ciągu dnia. Doskonale smakują jako dodatek do mięs czy kaszy.

Koreczki z ogórków i papryki

Składniki:

Koreczki z ogórków i papryki

na koreczki

  • 1 kg ładnych małych ogórków gruntowych
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 duża cebula

do namoczenia

  • 2 szkl. przegotowanej wody
  • 1/4 szkl. soli do przetworów

na zalewę

  • 1 i 1/2 szkl. wody
  • 1 i 1/2 szkl. octu 10%
  • 2 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka kolendry
  • parę listków laurowych

Sposób przygotowania:

Koreczki z ogórków i papryki

Przygotowanie warzyw

Ogórki umyć, pokroić ze skórką w grube plastry ok. 2 cm.

Cebulę obrać i pokroić w krążki.

Ogórki i cebulę wymieszać i zalać przegotowaną wodą z rozpuszczoną solą. Odstawić na ok. 2,5 godz.

Paprykę umyć i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w paseczki.

Odcisnąć ogórki z cebulą z zalewy i wymieszać z papryką. Nałożyć warzywa do słoiczków.

Przygotowanie zalewy

Z podanych składników na zalewę zagotować zalewę,którą należy potem wystudzić.

Przestudzoną zalewą napełnić słoiki z warzywami. Zakręcić.

Pasteryzować ok. 15 min.