monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1241]

Roladki z pastą z fety i chlebem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
  • KALORIE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zwykle chleb jest u podstawy koreczka, a ja oczywiście muszę zrobić coś po swojemu i chlebek włożyłam w środek:) Zaciekawieni? zapraszam:)

Roladki z pastą z fety i chlebem

Składniki:

Roladki z pastą z fety i chlebem

 

  • 80 g fety półtłustej
  • 50 g jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 25 g miksu szpinaku i jarmużu świeżego
  • Sól , pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 2 grubsze kromki chleba razowego- ok. 75 g
  • 8 plastrów szynki konserwowej
  • 5-6 rzodkiewek
  • 15 g papryki czerwonej świeżej
  • Garść kiełków słonecznika
  • Liście szpinaku

Sposób przygotowania:

Roladki z pastą z fety i chlebem

ETAP 1:

Roladki z pastą z fety i chlebem
roztarty ser wymieszać dokładnie z jogurtem

Fetę rozetrzeć widelcem,wymieszać z jogurtem.

ETAP 2:

Roladki z pastą z fety i chlebem
do miski dodać pokrojone drobniutko szpinak i jarmuż

Zielone warzywa poszatkować ( ładne liście szpinaku odłożyć do dekoracji). Przełożyć do miski z serem.

Doprawić do smaku wszystkim przyprawami, ostrożnie z solą bo feta zazwyczaj jest słona.

Całość wymieszać i wstawić na kwadrans do lodówki.

ETAP 3:

Roladki z pastą z fety i chlebem
przygotować roladkę na szynkę dać pastę chleb i paprykę

Rzodkiewkę pokroić w cienkie plasterki. Paprykę w cienkie słupki. Każdą kromkę chleba pokroić na 4 słupki o szerokości około 1 cm.

Szynkę posmarować pastą. Na jednym z krótszych boków ułożyć słupek chleba, dodać kawałek papryki i kiełki. Zrolować.

Przygotowaną roladkę przeciąć na pół. Przygotować koreczek- na wykałaczkę nabić plaster rzodkiewki,wbić roladkę z szynki ,następnie dać rzodkiewkę, wykończyć liściem szpinaku. Smacznego!