Papaja

Papaja

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 382]

Korniszony mini

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

idealne jako zakąska albo do dekoracji potraw

Korniszony mini

Składniki:

Korniszony mini

 

  • 1 kg malutkich ogórków takich 3-4 cm
  • kilka małych cebulek
  • sucha kwiaty kopru
  • kawałek chrzanu
  • po 3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego do każdego słoika
  • Zalewa octowa:
  • 2 szklanki wody
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżka soli
  • 3 łyżki octu 10%

Sposób przygotowania:

Korniszony mini
Ogórki umyć i przelać wrzącą wodą około 2 litry, odsączamy.
Cebulki obgotować i odsączyć z wody. Układamy ogórki, cebulki i przyprawy w słoikach. Przygotować zalewę gotując ze sobą wszystkie składniki i gorącą zalewą zalać ogórki w słoikach. Dokładnie zakręcić słoiki i pasteryzować kwadrans. Jeśli chcemy by korniszonki były ostrzejsze dodajemy więcej octu.