zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Korniszony pyszniutkie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

pyszne chrupiące korniszony

Korniszony  pyszniutkie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Korniszony pyszniutkie

 

 

  • zalewa:
  • 4 l wody
  • 1 l octu 10%
  • 4 płaskie łyżki soli kamiennej( nie jodowanej)
  • 20 dkg cukru

 

 

Sposób przygotowania:

Korniszony pyszniutkie
Ogórki dokładnie myję, i zalewam zimną wodą, zostawiam tak na parę godzin, nawet całą noc. Do czystych, wyparzonych 1 l słoików wkładam przyprawy, ząbek czosnku, plasterek cebuli i marchwi, 2 kulki ziela angielskiego, po liściu laurowym, 1/3 łyżeczki gorczycy i koper. Do połowy dodaję plasterki chrzanu( mają smak kiszonych korniszonów) Wodę na zalewę gotuję, lekko studzę i dodaję resztę składników zalewy, Dokładnie mieszam i zalewam nią ogórki. Pasteryzuję 5 minut od zawrzenia.Z tej porcji wychodzi około 12 słoików( zależy od wielkości ogórków)
Korniszony  pyszniutkie
Ogórki dokładnie myję, i zalewam zimną wodą, zostawiam tak na parę godzin, nawet całą noc.
Korniszony  pyszniutkie
Do czystych, wyparzonych 1 l słoików wkładam przyprawy, ząbek czosnku, plasterek cebuli i marchwi, 2 kulki ziela angielskiego, po liściu laurowym, 1/3 łyżeczki gorczycy i koper
Korniszony  pyszniutkie
Wodę na zalewę gotuję, lekko studzę i dodaję resztę składników zalewy, Dokładnie mieszam i zalewam nią ogórki

Tagi:

przyprawy