Korzeń pietruszki

  • 5

Już od wieków pietruszka ceniona była za swoje właściwości smakowe oraz prozdrowotne. Zapoznajmy się z ciekawostkami na jej temat i sprawdźmy jak wykorzystać ją kulinarnie!

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Korzeń pietruszki
fot. Fotolia
POCHODZENIE I HISTORIA PIETRUSZKI

Aromatyczna pietruszka znana jest już od stuleci. W swoich kuchniach korzeń tego warzywa stosowali Grecy i Rzymianie, którzy znajdowali go w wapiennych skałach, gdzie dziko wyrastał wraz z doskonale nam znaną natką . Od miejsca, w którym wyrastała pietruszka powstała tej jej łacińska nazwa: perta – skała.

Warzywo to przez starożytnych uważane było za roślinę świętą. Według nich pietruszka przywracała zdrowie i siły witalne, a nawet gwarantowała człowiekowi większy spryt i refleks!

Dobroczynne działanie pietruszki znali także Egipcjanie - stosowali ją w schorzeniach układu moczowego, ale wykorzystywali ją też jako środek owadobójczy.

Uprawą pietruszki zajęli się szczególnie Iberowie, Gallowie i Słowianie, którzy wykorzystywali ją głównie w celach leczniczych i dekoracyjnych, ale z biegiem lat zaczęli stosować ją też do przygotowania posiłków. W Polsce to wspaniałe warzywo na dobre zagościło w XVI wieku i dziś stanowi podstawowy element naszych zup i gulaszów!

Korzeń pietruszki

Zdjęcie: Fotolia

ODMIANY PIETRUSZKI

Pietruszka korzeniowa to warzywo, którego nie da się pomylić z żadnym innym. Wśród sklepowych półek spotkać możemy co najmniej kilka jej gatunków. Różnią się one od siebie najczęściej kształtem i długością korzenia, ale między nimi dostrzec można także różnice smakowe!

Pietruszka cukrowa charakteryzuje się długim jasnym , gładkim i kształtnym korzeniem, który zwęża się ku dołowi. Ten właśnie gatunek najczęściej trafia do naszych potraw i odznaczać się może delikatnym, cukrowym posmakiem.

Pietruszka Vistula posiada duże i stosunkowo długie korzenie i doskonale nadaję się do warzywnego puree lub suszenia.

Pietruszka Fakir tworzy niewielkie korzenie ze stosunkowo małą rozetę liściową. Jej jasne, gładkie, silnie zwężające się ku dołowi korzenie przypominać mogą w smaku seler. Warto zasmakować jej w zupie czy mięsnych gulaszach.

LECZNICZE WŁAŚCIWOŚCI PIETRUSZKI

Korzeń pietruszki bogaty jest w witaminę A, C, PP i z grupy B. W swoim składzie zawiera również cenne metale i minerały takie jak potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, lit, tytan oraz molibden.

Lecznicze właściwości korzenia pietruszki przypisuje się olejkom lotnym tej rośliny. To właśnie w nich występuje drogocenny apiol i mirystycyna, a także flawonoidy, związki poliacelenowe i żywice.

W tradycyjnej medycynie ludowej korzeń pietruszki zalecany jest przy dolegliwościach wątroby i nerek, a także w zaburzeniach miesiączkowania i bólach z nim związanych. To aromatyczne warzywo doskonale pomaga również w walce z otyłością, problemami reumatycznymi oraz kłopotami z pęcherzem moczowym.

Warto wiedzieć też o zbawiennym na cerę ekstrakcie z nasion pietruszki. Stosować można go do mycia cery nadmiernie przetłuszczającej się i trądzikowej. W kosmetyce jest on powszechnie stosowany w tonikach i płynach do oczyszczania twarzy.

Jeśli nie przepadacie za smakiem wyrazistej pietruszki, warto się do niej przekonać i zastosować jako element kuracji oczyszczającej. Użyta w odpowiedni sposób usunie z organizmu nadmiar wody, poprawi stan skóry i włosów, a co najważniejsze usuwanie z organizmu zbędne toksyn i produkty przemiany materii. Jedzmy wiec pietruszkę na zdrowie!

PIETRUSZKA W KUCHNI

Korzeń pietruszki świetnie nadaje się do podkreślenia wszelkiego rodzaju warzywnych czy mięsnych bulionów, a bez niej nasz niedzielny rosół nie smakowałby już tak samo! Doskonałym pomysłem na wykorzystanie pietruszki będzie zrobienie z niej surówki, puree czy kremowej zupy.

Drobno pokrojona pietruszka stworzyć może także nadzienie do mięsnych obiadów, a starta na tarce i ususzona wraz z innymi warzywami doskonale spiszę się jako domowa przyprawa na zimowe dni.

Korzeń pietruszki
Zdjęcie: Fotolia

Polecamy przepis na ziemniaczaną zupę krem z pietruszką >>>

Macie już kulinarny pomysł na innowacyjne przepisy z cenną pietruszką w roli głównej? Czekamy na efekty Waszych pomysłów, za które otrzymacie wirtualne zbliżające Was do wspaniałych nagród. Zapraszamy!