Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Korzenne krążki cukiniowe.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Lekko twarda chrupiące cukinia smakuje najlepiej zimą.

Korzenne krążki cukiniowe. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Korzenne krążki cukiniowe.

 

  • 2 kg obranej i wydrążonej cukinii
  • 600 g cukru
  • łyżka przyprawy korzennej do pierników
  • 1 łyżeczka kurkumy

Sposób przygotowania:

Korzenne krążki cukiniowe.
Cukinię obieramy, kroimy na centymetrowe plastry i za pomocą kieliszka lub literatki wycinamy środki. Wkładamy do naczynia i zasypujemy cukrem, lekko mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy na noc. Następnego dnia lekko podgrzewamy i gotujemy około 15 - 20 minut dodając łyżkę przyprawy do pierników i kurkumę, która to da ładny kolorek nijakiej cukinii. Słoiki płuczemy gorącą wodą i nakładamy ugotowane krążki. Najlepiej nie wkładać więcej niż 3/4 słoika, zalewamy syropem i pasteryzujemy około 10 minut.
Korzenne krążki cukiniowe.
Aby krążki ładnie wyglądały najlepiej wycinać środki za pomocą kieliszka lub literatki.
Korzenne krążki cukiniowe.
Po nocy spędzonej w cukrze, cukinia się obkurcza i oddaje wodę. Z której i cukru powstaje gęsty syrop.
Korzenne krążki cukiniowe.
Przyprawę dajemy gdy warzywo zaczyna się gotować.
Korzenne krążki cukiniowe.
Układając krążki jeden na drugim, to nie tylko estetyka ale i wymóg. To zapewni łatwe wyciąganie krążków w całości.