piotr20091991

piotr20091991

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 666]

Korzenne oponki ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne oponki korzenne dla dzieci i dorosłych .

Korzenne oponki ziemniaczane

Składniki:

Korzenne oponki ziemniaczane

 

  • 1 szklanka ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
  • 3 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 80g pokrojonego w kostkę masła lub margaryny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 l oleju do smażenia
  • 3 łyżki cukru pudru do posypania

 

Sposób przygotowania:

Korzenne oponki ziemniaczane
Ugotowane i utłuczone ziemniaki połączyć z mąką , proszkiem do pieczenia i przyprawa korzenną . Dodać masło lub margarynę , cukier rozkłócone jajka , mleko i cukier waniliowy . Wyrabiać ciasto , aż będzie gładkie i przestanie lepić się do dłoni . Na stole oproszonym mąką rozwałkować ciasto na placek o grubości około 2 cm . Następnie szklanką wycinać kółka . W każdym krążku kieliszkiem wyciąć dziurkę. W garnku o grubym dnie lub na głębokiej patelni rozgrzać olej . Oponki smażyć porcjami z obu stron . Osączyć z tłuszczu , ostudzić i oprószyć cukrem pudrem lub polewą kakaową .