monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Korzenne pierniczki w trzech smakach

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Jest to zlepek różnych przepisów zmodyfikowanych przeze mnie:-)

Korzenne pierniczki w trzech smakach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Korzenne pierniczki w trzech smakach

 

  • Pierniki:
  • 3 goździki
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 150g masła
  • 200g miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1.2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki kakao
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1 czubata łyżeczka cappucino o dowolnym smaku
  • Lukier:
  • 1.2 szkl cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 białko
  • szczypta soli
  • Polewa czekoladowa:
  • 1/3 szkl cukru pudru
  • 2 łyżki margaryny
  • 1 łyżka mleka
  • 1,5 łyżeczki kakao
  • Dodatkowo:
  • kolorowe dekorki
  • pisaki cukrowe

Sposób przygotowania:

Korzenne pierniczki w trzech smakach
Goździki rozdrobnić na proszek. Do rondelka włożyć masło, miód oraz proszek goździkowy oraz 1 łyżeczkę cynamonu. Wszystko razem podgrzać, do rozpuszczenia ale nie doprowadzić do zagotowania! Pozostawić do ostygnięcia.Do dużej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać sodę, cukier puder, kakao i ostatnie pół łyżeczki cynamonu. Wymieszać składniki suche. Jajko i żółtko roztrzepać trzepaczką. W misce z suchymi składnikami zrobić zagłębienie i wlać jajka. Lekko wymieszać. Powoli wlewać ostudzona mieszaninę z rondelka i zagniatać ciasto. Zagniatać tak długo,aż ładnie będzie odchodzić od ręki.Zrobić kulę z ciasta, podzielić na 4 części. Wziąć jedną i dodać do ciasta otartą skórkę z pomarańczy i szybko zagnieść ciasto. Do drugiej części cappuccino i również dokładnie zagnieść ciasto. Dwie pozostałe części pozostawić w spokoju:-)Części ciasta rozwałkowywać na cienkie placki na oprószonym mąką blacie i foremkami wycinać pierniczki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st około 10 minut. Po wyjęciu pozostawić do ostygnięcia.Zrobić lukier: Cukier puder wymieszać z cukrem waniliowym. Białko ubić z szczyptą soli na pianę i cały czas ubijając dodawać cukry i mieszać aż konsystencja będzie przypominać gęsta śmietanęZrobić polewę: Margarynę rozpuszczamy w rondelku na średnim ogniu. Gdy całkowicie się rozpuści dodajemy mleko i cukier puder. Mieszać trzepaczką aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Zdjąć z ognia i po jednej łyżce dodawać kakao.Pierniczki dekorować według uznania:-) Moje dekorację nie są za specjalne bo pierwszy raz robiłam pierniczki i posługiwałam się pisakiem cukrowym i muszę dojść do wprawy, dlatego też przepraszam wszystkich, którzy będą oburzeni takimi kiepskimi dekoracjami:-))))
Korzenne pierniczki w trzech smakach
Do rondelka włożyć nasło z miodem i przyprawami i ogrzewać do rozpuszczenia
Korzenne pierniczki w trzech smakach
Ciasto zagniatać tak długo,aż ciasto ładnie będzie odchodzić od ręki
Korzenne pierniczki w trzech smakach
Do 1/4 ciasta dodac cappucino i jeszcze raz dokładnie wyrobić ciasto
Korzenne pierniczki w trzech smakach
Pierniczki piec około 10 minut w temp 180 st