Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Korzenne scones

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Moja wariacja na temat scones.

Korzenne scones Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Korzenne scones

 

Sposób przygotowania:

Korzenne scones
Mąkę przesypać do miski. Dodać do niej sól, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i gałkę muszkatołową. Wymieszać. Dodać do tego miód i masło. Wyrobić jak na kruszonkę. Powoli dolewać mleko i wyrabiać gładkie ciasto. Mleka wlać tyle, żeby ciasto było delikatne i nie kleiło się do rąk. Z ciasta odrywać małe kawałki, formować z nich okrągłe bułeczki, lekko je spłaszczać i układać na natłuszczonej blasze (wyszło mi 6 bułeczek). Piec w 200 stopniach przez ok. 20 minut. Podawać jeszcze ciepłe np. z masłem i dżemem.
Korzenne scones
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.
Korzenne scones
Kruszonka zrobiona z sypkich składników mąki i miodu.
Korzenne scones
Wszystko zagniecione z mlekiem na gładkie ciasto.
Korzenne scones
Okrągłe spłaszczone bułeczki ułożone na blasze.