niebieskapistacja

niebieskapistacja

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Korzenne scones z dynią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Robione przeze mnie już kilka razy, bardzo aromatyczne, przywodzą na myśl jesień, ciepły koc i kubek herbaty z cytryną (albo czekolady). Polecam!

Korzenne scones z dynią

Składniki:

Korzenne scones z dynią

 

  • 2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • spora szczypta soli,
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 110 g masła
  • 1/2 szklanki puree z dyni,
  • 1 łyżka melasy/miodu/syropu trzcinowego,
  • 1 duże jajko,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:

Korzenne scones z dynią
W jednej misce dokładnie wymieszać mokre składniki. W drugiej suche, połączyć, przełożyć na stolnicę, zagnieść ciasto lekko podsypując mąką (powinno wyjść dosyć zwarte).

Rozwałkować na gruby placek (około 1 cm grubości). Pokroić na trójkąty (około 8 cm wysokości). Trójkąty przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować mlekiem.

Piec 10-12 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzone polać lukrem.

Tagi:

dynia