szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Korzenne serduszka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Aromatyczne serduszka z ciasta francuskiego.

Korzenne serduszka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Korzenne serduszka

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • szczypta mielonych goździków

Sposób przygotowania:

Korzenne serduszka
Ciasto francuskie rozkładamy na płasko. Cukier trzcinowy mieszamy z cynamonem, imbirem i goździkami i dokładnie obsypujemy mieszanką całe ciasto, zostawiając ok 1/4 mieszanki. Ciasto składamy z obu stron do środka i posypujemy resztą cukru z przyprawami. Jeszcze raz składamy z obu stron do środka, delikatnie przyciskamy, a następnie obie strony łączymy (tak jakbyśmy zamykali książkę). Powstały rulonik tniemy na kawałeczki ok 1 centymetrowej grubości i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Korzenne serduszka
Posypane cukrem z przyprawami ciasto składamy w ten oto sposób
Korzenne serduszka
Posypujemy cukrem i skłądmay ponownie ciasto
Korzenne serduszka
Powstały rulon kroimy na cienkie plasterki
Korzenne serduszka
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut.

Tagi:

ciasto