bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Korzenne śledzie z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Lubię takie śledzie na bogato z dużą ilością bakalii i delikatnym aromacie korzennym, od razu kojarzą mi się Święta Bożego Narodzenia.

Korzenne śledzie z bakaliami

Składniki:

Korzenne śledzie z bakaliami

 

  • 0,5 kilograma filetów śledziowych
  • 2 cebuli
  • Garść rodzynek
  • Garść suszonych śliwek
  • Garść migdałów w płatkach
  • Kilka orzechów włoskich
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Korzenne śledzie z bakaliami
Śledzie moczymy przez 1-1,5 godziny. Obraną cebulę kroimy w pióra, smażymy na rozgrzanym oleju, do momentu aż się zeszkli, dodajemy miód, ocet, koncentrat pomidorowy, cynamon i goździki, wlewamy odrobinę wody, doprawiamy do smak.

Dodajemy bakalie , podgrzewamy przez kilka minut na małym ogniu. Do ostudzonego sosu dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki śledzie, delikatnie mieszamy, wstawiamy do lodówki.