Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Korzenne witrażyki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto na pierniczki jest łatwe i szybkie do przygotowania. Ciasteczka można wycinać foremkami o różnych wzorach.

Korzenne witrażyki Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Korzenne witrażyki

 

  • Ciasto
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 12 dag miodu
  • 8 dag masła
  • 100 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki przyprawy do pierników
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • Dodatkowo
  • 25-30 dag kolorowych landrynek
  • posypki świąteczne
  • lukier

Sposób przygotowania:

Korzenne witrażyki
Miód podgrzać, dodać masło, mieszać aż się rozpuści, wsypać przyprawę do pierników, wymieszać, ostudzić. Następnie dodać sodę oczyszczoną i śmietanę.

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, stopniowo dodając miód ze śmietaną zagnieść gładkie ciasto. Przygotować foremki różnej wielkości. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Najpierw wykrawać ciasteczka większą foremką, następnie mniejszą.

Pierniczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Landrynki każdy kolor oddzielnie rozbić w moździerzu.

W wycięte otworki ciasteczek wsypać cukier landrynkowy. Blaszkę z pierniczkami włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 10 minut.

Zimne ciasteczka dowolnie udekorować. 
Korzenne witrażyki
w gorącym miodzie mieszając rozpuścić masło..
Korzenne witrażyki
Następnie wsypać przyprawę do pierników, ostudzić.
Korzenne witrażyki
Miód wymieszać ze śmietaną i sodą oczyszczoną.
Korzenne witrażyki
Masę miodową połączyć z mąką i zagnieść ciasto.
Korzenne witrażyki
Wycinać ciasteczka z otworami, napełnić cukrem landrynkowym.