Leggo

Leggo

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Korzenny sznycel z indyka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zapiekana w piekarniku w folii aluminiowej rolada ze sznycla z indyka, nadziewana słodkimi warzywami i owocem kaki. Przyprawione przyprawami korzennymi nadają kuszący aromat i idealnie nadają się na zimowe obiady. Łatwe, szybkie i zdrowe.

Korzenny sznycel z indyka

Składniki:

Korzenny sznycel z indyka

 

  • Do wykonania potrzebne będą:
  • 2 sznycle z fileta z indyka
  • 2 łyżeczki musztardy miodowej
  • 1/4 białej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 gruby plaster sera z niebieską pleśnią
  • pokrojona w paski papryka czerwona
  • 1 ząbek czosnku
  • owoce suszonej żurawiny
  • owoc kaki (persymona)
  • sól, pieprz
  • przyprawy korzenne

Sposób przygotowania:

Korzenny sznycel z indyka
1. Rozbijamy sznycle na cienkie kotlety, ale staramy się nie rozerwać włókien. Układamy na równym blacie. Wszystkie nasze składniki kroimy w paski, nie grubsze niż 3mm. Smarujemy powierzchnię sznycli od góry musztardą i układamy warzywa i owoce. Kolejność układania jest dowolna, ważne, aby zwrócić uwagę, by nadzienie było rozłożone prostopadle do kierunku zwijania rolady.

2. Zawijamy ciasno rolady i układamy na kwadratowych arkuszach folii aluminiowej i zawijamy od krawędzi. Następnie ściskamy końcówki do uformowania kształtu walca/cukierka. Tak przygotowaną roladę zawijamy drugi raz w arkusz folii, tym razem w kierunku przeciwnym.

3. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy rolady przez 22 minuty. Po skończonym pieczeniu zostawiamy mięso na pięć minut aby ustabilizowały się soki.

4. Najlepiej podawać z ziemniakami, batatami lub sałatką. Smakuje dobrze na zimno jak i na ciepło.