PaniTereska

PaniTereska

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Korzenny warstwowiec

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wspaniały smak domowego ciasta.

Korzenny warstwowiec

Składniki:

Korzenny warstwowiec

 

  • Ciasto:
  • 6 jajek
  • 50 g cukru
  • 50 g płynnego miodu
  • 70 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
  • 1 płaska łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 150 g mielonych orzechów laskowych lub włoskich
  • Masa:
  • 2 Budynie o smaku toffi Dr. Oetkera
  • 120 g cukru
  • 700 ml mleka
  • 200 g masła
  • 2 łyżki spirytusu
  • kilka kropli Aromatu śmietankowego Dr. Oetkera
  • 50 g mielonych orzechów laskowych lub włoskich
  • Nasączenie:
  • szklanka przegotowanej, zimnej wody
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • Polewa:
  • 1 Polewa gotowa deserowa Dr. Oetkera

Sposób przygotowania:

Korzenny warstwowiec
Sposób przygotowania: Białka ubić na sztywno, zmiksować z cukrem, połączyć z żółtkami i miodem. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz przyprawę korzenną i orzechy. Ciasto delikatnie wymieszać. Masę podzielić na dwie części. Ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach 35 x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 10 minut. Piekarnik gazowy: temp. 180º C (powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp. 180º C (powinien być podgrzany) Z drugą częścią ciasta postąpić tak samo. Po upieczeniu biszkopt natychmiast zdjąć z blachy, oderwać papier. Każdy blat ciasta pokroić na 3 paski, nasączyć ponczem. Budyń ugotować z cukrem, przelać do szklanej salaterki, wierzch posypać cukrem pudrem, aby zapobiec powstaniu skórki. Masło zmiksować na puszystą masę, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Wymieszać ze spirytusem, aromatem i orzechami. Paski ciasta przełożyć kremem. Warstwowca polać polewą deserową. Ciasto podawać ze świeżymi owocami.