IGGI

IGGI

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 64]

Kosmiczne ciasto szpinakowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne warzywne ciasto urzekające smakiem i zaskakujące wręcz nietypowym intensywnie zielonym kolorem.

Kosmiczne ciasto szpinakowe

Składniki:

Kosmiczne ciasto szpinakowe

 

  • 900 g mrożonego siekanego szpinaku
  • 2 1/2 szklanki cukru
  • 2 1/2 szklanki oleju
  • 6 jajek
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 500 ml śmietany 30%

 

  • Pestki z jednego owocu granata

 

Sposób przygotowania:

Kosmiczne ciasto szpinakowe
Rozmrożony szpinak odsączamy z nadmiaru wody. W dużym naczyniu łączymy ze mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sodę. Do suchych składników dodajemy olej i powoli miksujemy, w trakcie czego dodajemy jajka. Gdy wszystko połączy się w jednolitą masę dodajemy rozmrożony szpinak i ponownie miksujemy na wolnych obrotach do momentu ładnego połączenia się składników, po czym wlewamy ciasto do natłuszczonej i osypanej tartą bułką formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika Pieczemy około 90 minut w temperaturze 200 stopni. W między czasie wydrążamy pestki z owocu granata a śmietanę ubijamy. Po upieczeniu ciasto przecinamy w poprzek na wysokości około 1,5 cm. na spód nakładamy warstwę ubitej śmietany, a ścięty wierzch kruszymy i nakładamy na górę ciasta. Całość osypujemy pestkami granata.