blanko

blanko

Szef Kuchni
[Przepisów: 76]

Kosteczki pomarańczowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasteczka pomarańczowe z dodatkiem miodu.

Kosteczki pomarańczowe

Składniki:

Kosteczki pomarańczowe

 

  • 75 g suszonych moreli
  • 3 łyżki likieru migdałowego
  • 150 ml soku pomarańczowego
  • 350 g miodu
  • 225 g cukru
  • 500 g mąki »łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g masła lub margaryny
  • 6 g suszonej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 100 g mielonych migdałów
  • po 50 g orzechów, migdałów, rodzynek i owoców kandyzowanych

 

Sposób przygotowania:

Kosteczki pomarańczowe
Morele posiekać. Sok (3 łyżki odlać) zagotować z likierem, syropem polać morele, odstawić na 20 min. Miód, masło i 150 g cukru włożyć do rondelka, podgrzać ciągle mieszając, ostudzić. Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, skórkę pomarańczową, przyprawę do pierników, morele w syropie i migdały dodać do masy miodowej, wymieszać, zagnieść gładkie ciasto. Blachę wyłożyć pergaminem, rozłożyć ciasto, piec 25 min w temp. 175°C, wyjąć, ostudzić. Z 75 g cukru i 3 łyżek soku zagotować lukier. Ciasto pokroić na kwadraty, polać je lukrem, udekorować owocami, orzechami i migdałami.