mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Kostka cappuccino

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne czekoladowe ciasto z kremem cappuccino

Kostka cappuccino

Składniki:

Kostka cappuccino

 

  • 5 jajek
  • 125 g masła
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 100 g cukru
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka kawy z mlekiem
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g śmietany 30 %
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 60 g kawy cappuccino
  • 2 łyżki cukru
  • 2 szklanki bitej śmietany
  • 50 g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

Kostka cappuccino
Masło ucieram do białości. Dodaję roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, miksuję. Kawę rozpuszczam w 1 łyżce gorącej wody, dodaję do masy. Dodaję cukier, miksuję. Białka oddzielam od żółtek. Po kolei do masy czekoladowej wbijam żółtka, miksując po każdym dodaniu. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia. Dodaję do masy i miksuję. Białka ubijam na sztywną pianę, delikatnie mieszam z masą czekoladową. Ciasto przekładam do kwadratowej formy o boku 23 cm (lub tortownicy o średnicy 24 cm), wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Piekę w temperaturze 170ºC przez około 25 - 30 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto dokładnie studzę, przekrawam wzdłuż na dwa blaty. Blaty można naponczować kawą z mlekiem. Serek mascarpone miksuję lub mieszam dokładnie z cappucino. Żelatynę rozpuszczam w 1/4 szklanki gorącej wody, studzę. Kremówkę ubijam na sztywno. Powoli dodaję cukier i dalej miksuję. Wlewam przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Ubitą masę dodaję do serka mascapone i miksuję lub mieszam. Wykładam na wierzch ciasta. Wierzch dekoruję bitą śmietaną i startą czekoladą.