Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Kostka jogurtowo-malinowa

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Malinowy deser na lekkim biszkopcie. z masą jogurtowo-owocową, z owocami pod galaretką

Kostka jogurtowo-malinowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kostka jogurtowo-malinowa

 

  • Ciasto:
  • mąka pszenna - 150g,
  • mąka ziemniaczana - łyżka z lekkim czubem,
  • proszek do pieczenia - łyżeczka,
  • jaja - 4,
  • cukier - 150g,
  • cukier z wanilią - łyżeczka,
  • gorąca woda - 3 łyżki.

 

  • Masa jogurtowo-malinowa:
  • jogurt naturalny grecki 2,7% tłuszczu - 500ml,
  • jogurt naturalny grecki 10% tłuszczu - 500ml,
  • syrop malinowy, naturalny - 6-7 łyżek,
  • cukier puder - 1/2 szklanki (szkl. o poj 250ml),
  • cukier wanilinowy - 8g,
  • żelatyna spożywcza do deserów - 3 łyżki na 1/4 szkl. wody;

 

  • galaretka o smaku malinowym,
  • maliny świeże - 150g-300g,

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kostka jogurtowo-malinowa
Aby przygotować kostkę jogurtowo-malinową należy:

Jaja zmiksować z cukrami i gorącą wodą na puch. Dodać przesiane z proszkiem mąki i wymieszać wszystko łyżką. Dużą formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i wlać surowe ciasto. Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 25 minut w 180 stopniach. Żelatynę zalać gorącą wodą, pozostawić do napęcznienia i lekko przestudzić. Wyjąć i przestudzić. Jogurty zmiksować z cukrem i syropem malinowym. Wymieszać z żelatyną i masę przełożyć na ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę. Galaretkę rozpuścić w 1 i 1/3 szklanki gorącej wody. Maliny umyć, ususzyć i przekroić wzdłuż na pół. Maliny ułożyć na masie jogurtowej i zalać tężejącą galaretką. Wstawić ponownie na 2 godziny do lodówki.
Kostka jogurtowo-malinowa
Etap 1
Kostka jogurtowo-malinowa
Etap 2
Kostka jogurtowo-malinowa
Etap 3
Kostka jogurtowo-malinowa
Etap 4